VI VILLE SKAPA KONST SOM FÅNGAR SJÄLEN I DEN NORDISKA NATUREN.

När och var börjar en historia?


Vår historia börjar i en tid då sagor var verklighet. I en tid när skogens väsen levde sida vid sida med människorna. Kanske har den alltid funnits där, i ögonvrån bortanför tidslinjen.


Platsen däremot är konstant. Den är här, i den nordiska naturen. Vid en första anblick kan den verka grå, mörk och kanske lite farlig, men när man tittar närmare finner man den starkaste, mest färgsprakande paletten.


Mitt i allt detta vackra står vi och beundrar, fångar och sätter på pränt.

RÅ SOM EN BIT KOL


Att vi en dag skulle starta upp ett gemensamt projekt inom konst och design har länge varit självklart för oss. Under nästan ett decennium har vi vid tillfällen plockat fram den lilla kolbit som är vår idé, och putsat lite på den för att se om den kan bli en diamant. Vad vi har upptäckt är, att ju mer vi tittar på vår kolbit, desto mer uppskattar vi den för vad den är.


En kolbit är rå, äkta och unik i sig själv. Precis som den inte behöver skina som en diamant för att våga visa upp sig för världen, så behöver inte vårt projekt vara färdigpolerat.


Vår idé är lika rå som kolbiten, och vi behåller den så till dess att den formar sig själv. Vi hoppas att Du är lika nyfiken och spänd som vi på vart det här kommer att leda.

RÅ:PRINT

RÅ är ett ord med många betydelser – oborstad, grov, naturlig, oförädlad, det allra innersta – andemeningen i något. För oss leder det tankarna till den nordiska naturen, denna vilda värld som inte går att tämja – färgskiftande som om någon hade strösslat den med pudrigt råpigment.


RÅ är doften av tallbarr, den mörka myllan under våra fötter och den iskalla vinden som tränger genom märg och ben. Det är den söta doften av vilda hallon, skogstjärnen som glittrar av solens strålar och de ljumma stenarna vi sätter oss på vid havskanten om sommaren.

Men RÅ är också någonting helt annat. Det är det mytiska väsen som enligt folktron råder eller vakar över naturen och djuren – skogsrået som gömmer sig bland träden, havsrået som bevakar oss under skummande vågor och gruvrået som sägs hålla bergets alla skatter.


RÅ är den kolbit som i årtusenden använts för att skapa konst. Den innehåller alla färger och former. Den är kärnan i vår omvärld.


Allt detta samlar vi vårt RÅ:PRINT.

STEGET UT


RÅ:PRINT öppnade sin internationella webbshop på den amerikanska plattformen Redbubble i december 2020 under namnet RÅ:PRINT OF SWEDEN. Redbubble är för oss ett smidigt verktyg för att nå ut till och kommunicera med våra kunder i utlandet, men det kommer även att fungera som ett komplement till de produkter vi skapar för den inhemska marknaden. Vi tror att en bra mix av de båda kan skapa såväl bredd som kvalitet.


Under 2021 lanserar vi RÅ:PRINT SVERIGE med hemsidan som bas för vår kommunikation med Er. Vår första produktsatsning kommer att vara högkvalitativa konsttryck med fantasifulla motiv producerade med avancerad bläckstråleteknik på arkivbeständiga konstpapper. Längre fram ser vi gärna möjligheter att illustrera böcker, eller skapa designs till tyg och tapet. Möjligheterna är oändliga! Har Du en idé som Du tror att vi kan förverkliga så tveka inte att höra av dig.